
Wie zijn wij?
De Nationale Bomenbank is 48 jaar geleden gestart als een dochterbedrijf van wat toen met meer dan 300 man het grootste groenbedrijf van Nederland was: Mostert en de Winter. Onderdeel van het werk was natuurlijk ook het planten van bomen.
Voor de aanleg van de wijk Sterrenburg in Dordrecht moesten een aantal 50-jarige platanen verwijderd worden. Het toenmalige plantsoenhoofd vroeg of het mogelijk was deze bomen te verplanten naar de nieuw gebouwde flats. Dat was de eerste grote verplantklus. De vraag kwam of Mostert en de Winter ook grote bomen wist te staan die weg moesten voor bouw activiteiten. Er werd bedacht een registratie systeem op te zetten en daarin alle bomen te registreren die om wat voor reden ook moesten verdwijnen. Dat was feitelijk de geboorte van de Nationale Bomenbank. Officieel opgericht januari 1972.
Begin zeventiger jaren bestond de Nationale Bomenbank uit een clubje van 4 man die in de winter bomen verplante en 's zomers boomverzorgingswerk uitvoerde. Veelal was dit werk een kwestie van pionieren en ervaring opbouwen. Nieuwe technieken moesten ontwikkeld en verbeterd worden.
In 1976 was de Nationale Bomenbank de eerste die rond een boom ging zuigen. Hiervoor werd een oude Bedford kolkenzuiger omgebouwd, waarmee de grond rondom een boom verwijderd kon worden zonder schade te maken aan het wortelgestel en kabels en leidingen. Nieuwe innovaties volgende snel zoals het ‘ploffen’ en de ontwikkeling van bomenzand: ééntoppig Boomgarantzand ‘Rotterdam’. Op het gebied van het verplanten van zeer grote bomen werd in de jaren 80 door de Nationale Bomenbank een nieuw systeem ontwikkeld: de Pallet methode, voor het eerst uitgevoerd in Schiedam.
Inmiddels is de Nationale Bomenbank uitgegroeid tot een allround boomspecialistisch bedrijf, nog steeds gericht op kennis en innovatie, met een klantgerichte instelling en gekwalificeerde medewerkers met passie voor bomen.
Onze kenmerken? Kennis, innovatie, klantgerichtheid en vakmensen met passie voor bomen!
Ons specialisme? Verplanten van grote bomen. Sinds 1972!
Waarom vinden we het belangrijk om met het onderwijs samen te werken?
Samenwerken tussen onderwijs en bedrijfsleven is belangrijk om jongeren op te leiden die wanneer de opleiding is afgerond aansluiting vinden in de praktijk.
Momenteel is er een tekort aan boomspecialisten, wij zoeken nieuwe medewerkers en zien het daarnaast als onze taak om plaats te bieden aan jongeren die het vak van boomspecialist willen leren.
Hoe zien wij de toekomst?
Met bomen dragen wij bij aan het oplossen van problemen die ontstaan door verstedelijking en klimaatverandering.
Wij bieden als boomspecialisten een totaalpakket, van verplanting tot groeiplaatsverbetering, van boomverzorging tot leveren en planten. Onze dienstverlening is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, praktisch inzicht en natuurlijke principes. Omdat wij bouwen aan een gezonde stad!
Contactpersoon
Pieter-Jan de Winter, directeur NBB-Groep