De slimme regenton voor bewustwording over het gebruik van regenwater

We krijgen te maken met extremer weer. Langere periodes van droogte worden afgewisseld met grote hoeveelheden regen in korte tijd. Hoe kunnen we zorgen dat er voldoende, maar niet teveel, water op het juiste moment beschikbaar is? 

Klimaatadaptieve maatregelen

Inmiddels zijn er talloze, innovatieve klimaatadaptieve maatregelen beschikbaar. Klimaatadaptief betekent dat er rekening wordt gehouden met de gevolgen van het veranderende klimaat. In dit geval dus de hevigere regenbuien na periodes van droogte. Dit kan zorgen voor veel wateroverlast en er moet meer water "uit de kraan" worden gehaald om bijvoorbeeld het groen water te geven.

Bekende klimaatadaptieve maatregelen die helpen met het watermanagement in een stedelijke omgeving zijn bijvoorbeeld:

  • In tuinen en bij huizen tegels eruit, groen er in. Zoals met het NK Tegelwippen of de aanleg van geveltuintjes;
  • Meer groen in de straten, bijvoorbeeld meer bomen en gras;
  • Aanleg van een wadi, een plek waar water heenstroomt zodat het riool niet overbelast raakt;
  • Wateropvang met een regenton.

Slimme regenton

De meest bekende is misschien wel de regenton. Studio Bas Sala heeft hier een schepje bovenop gedaan en een slimme regenton ontwikkeld. Een kunstobject die ook nog slim is. De regenton is slim, omdat de tonnen in een lokaal netwerk verbonden zijn en zichzelf op basis weer-data leegt. Ze is er water beschikbaar in droge periodes en zorgt de ton dat er voldoende water is wanneer er een regenbui komt. Het meest belangrijke is dat de regenton een prachtige eye catcher is die mensen op een simpele en leuke manier bewust maakt om regenwater bewuster te gebruiken en de leefomgeving klimaatbestendig te maken.

 

Samenwerking onderwijs, overheid en ondernemers

De plaatsing van de slimme regenton op het terrein van groenblauwe opleider Yuverta is mogelijk gemaakt door de samenwerking met Gemeente Dordrecht en Studio Bas Sala. Gemeente Dordrecht heeft een duidelijke visie voor groenblauw. Hier lees je meer over de visie en wat er al plaatsvindt in de stad.

 

Verbinding met onderwijs

Zoals altijd, heeft de Blauwe Hotspot gezorgd voor de verbinding met het onderwijs. MBO-studenten van Yuverta hebben een beplantingsplan uitgedacht waardoor de slimme regenton nog mooier uitkomt en deze gepresenteerd aan de maker van de regenton en de projectleider van de verbouwing van het terrein van Yuverta. De aankomende maanden wordt hun idee werkelijkheid en helpen zij mee bij de beplanting. Door deze praktijkopdracht hebben zij hun kennis over biodiversiteit overgebracht aan de opdrachtgevers en hebben zij buiten de schoolmuren groene skills in de praktijk gebracht en geleerd over waterberging.

 

 

Studio Bas Sala bij de plaatsing van de Slimme Regenton op het toekomstige groenblauwe terrein van opleider Yuverta

Opening

Wanneer de beplanting mooi in bloei staat, nodigen wij je graag uit om onder het genot van een hapje en een drankje de slimme regenton te "openen" en deel te nemen aan werksessies over waterbuffering in stedelijk gebied. Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de datum? Volg ons dan via LinkedIn of mail naar Richa via [email protected].

Wil je de reacties lezen of reageren?