Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenblauwe studentprojecten met Gemeente Dordrecht

5 juni 2023 door Joris van der Gun

De Blauwe Hotspot zet zich in om overheden, bedrijfsleven en onderwijs met elkaar te verbinden. Een praktisch voorbeeld hiervan zijn de projecten waarin professionals uit onze partnerbedrijven samenwerken met studenten van blauwgroene opleider Yuverta. In dit artikel aandacht voor de studentprojecten met gemeente Dordrecht.

Blauwgroene projecten voor studenten

Voor Yuverta verbindt de Blauwe Hotspot studenten aan projecten uit de praktijk. Met blauwgroen bedoelen we projecten over die thema's raken als water, bodem en klimaat. Het gaat over duurzaamheid en hoe water ingezet kan worden om gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Dit wordt ook wel klimaatadaptatie genoemd. Studenten leren zo breed te kijken en bij hun werk rekening te houden met duurzaamheid, biodiversiteit en water- en bodemkwaliteit. Dankzij de inzet van medewerkers van Gemeente Dordrecht zijn een aantal studenten aan de slag met projecten over waterkwaliteit en natuurvriendelijke oevers.

Klimaatadaptieve maatregelen in natuurspeeltuin Sterrenburgpark

In de wijk Sterrenburg in Dordrecht is natuurspeeltuin aangelegd. In deze speeltuin zijn verschillnde klimaatadaptieve maatregelen aangelegd, zoals waterberging. De speeltuin heeft een prettige, natuurlijke uitstraling. Om de waterkwaliteit van dit water te borgen, heeft de gemeente een pomp met dieselgenerator ingezet. Op deze manier wordt stilstaand water voorkomen. Echter, de inzet van een dieselgenerator wordt niet gezien als duurzaam en past niet in de uitstraling van de natuurlijke speelomgeving.Studenten onderzoeken of er een duurzamere manier is dan deze dieselgenerator om de huidige waterkwaliteit te behouden of zelfs te verbeteren.

Natuurvriendelijke oevers

Een andere studentengroep is aan de slag voor het ingenieursbureau Drechtsteden, onderdeel van Gemeente Dordrecht. Aan de Wantijdijk worden twee oevers aangepast, de gemeente wil dit graag op een natuurvriendelijke manier. Het wordt ingezaaid met stroomdalflora, een speciaal mengsel. Daarnaast blijft er ruimte voor het water, de oever zal dus vlak en breed zijn zodat er meer water doorheen kan stromen als er in korte tijd grote regenbuien vallen. In dit project leren studenten welke werkzaamheden hierbij komen kijken, zoals het doen van een bodemonderzoek of het opstellen van een grondbalans. Daarnaast leren zij welke organisaties allemaal betrokken zijn bij dergelijke werkzaamheden. Zo is één oever in bezit van het Waterschap Hollandse Delta. De ander van de gemeente. Studenten leren hoe dat precies zit.

Wil jij ook met de duurzame doeners van Yuverta aan de slag? Kom dan in contact met ons via info@blauwehotspotdordrecht.nl

Foto's en meer informatie over de natuurspeeltuin via www.groenblauwdordrecht.nl.