Joris van der Gun, projectmanager Blauwe Hotspot over onderwijs, water en klimaat

In het pittoreske dorpje Schalkwijk (Utrecht) ben ik opgegroeid op een boerderij. Midden in het groen en gelegen aan de Lekdijk. Mijn opa heeft jarenlang naast de boerderij ook een functie gehad bij het waterschap. Een van de onderdelen was het water terugduwen richting de rivier en de grond gebruiken voor winning van gras en andere landbouwproducten.

Evacuatie 1995

In 1995 heb ik als kleine jongen mogen aanschouwen hoe spannend water kan zijn. De waterstanden waren op recordhoogte en elke avond hielden we in de gaten wat het peil in Lobith was en wat ons te wachten stond. Toen de Betuwe geëvacueerd moest worden waren wij opvang voor dieren van kennissen en vrienden. De dijken aan onze kant waren zwak en stonden op begeven. De politie sloot de dijken af en alleen voor noodzaken mocht je als bewoner nog over de dijk. Ik weet nog goed dat ze op het punt van doorsteken van de dijken stonden bij Culemborg, toen we eindelijk te horen kregen dat het waterpeil weer zakte bij Lobith. Deze spannende tijden hebben er wel voor gezorgd dat we anders tegen onze rivieren aan zijn kijken en dat er plannen gemaakt moesten worden om meer water op te vangen in tijden van nood. Nu 25 jaar later is er een hoop veranderd in onze uiterwaardelandschappen en verzwaring van onze dijken.

Projectmanager Blauwe Hotspot

Tijdens mijn studiejaren heb ik mij veel gericht op Agrarische Economie & Veehouderij en heb mijn studie afgerond als tweedegraads docent met uitstroomprofiel Bedrijfstrainer. Nadat ik eerst 3 jaar in de commerciële buitendienst heb gewerkt bij een mengvoerleverancier ben ik vervolgens bij Wellant aan de slag gegaan op de locatie in Gouda als docent Paardenhouderij & Ondernemerschap. Na 7 jaar heb ik een overstap naar Houten gemaakt als docent Ondernemerschap en ben ik nu 12,5 jaar in dienst als docent. Afgelopen januari werd er gevraagd of ik Projectmanager Blauwe Hotspot wilde worden. Een functie waar ik vanuit het onderwijs met een totaal andere passie aan de slag mag; Leefbare stad, klimaat & water. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen omdat water mij nog steeds intrigeert. Ook vind ik het fijn dat ik vanuit deze rol nóg meer mijn blik naar buiten mag richten voor onze studenten.

Samenwerking onderwijs, overheid en partners

Mijn wens is om vanuit de Blauwe Hotspot en de buitenruimte van Wellant Dordrecht een omgeving te creëren voor onze studenten en docenten, met medewerking van onze partners, met vraagstukken die zowel nu als in de toekomst gaan spelen. Deze klimaatvraagstukken vormen het onderwijs, en onze studenten moeten de mogelijkheid hebben om hiermee praktisch aan de slag te gaan. In de samenwerking tussen onderwijs, overheid en partners willen we aansluiting vinden bij regionale klimaatagenda’s en de stap van het onderwijs naar de arbeidsmarkt zo natuurlijk mogelijk laten overgaan.

Water & klimaat

De kansen voor de Blauwe Hotspot liggen in het zichtbaar zijn op het gebied van water en klimaat. Aanschuiven bij de regionale problematiek, het laten aansluiten van studenten bij regionale projecten en ook participeren bij internationale klimaatvraagstukken. De Blauwe Hotspot is dé community met het speerpunt op water gerelateerde klimaatvraagstukken. De Blauwe Hotspot verbindt alle partners en koppelt daar onderwijs aan vast om toekomstige werknemers op te leiden.

Living Lab

We zijn er ook trots op dat we gecertificeerd zijn als Living Lab. Voor ons houdt dat in dat we als Blauwe Hotspot niet alleen kennis delen met onze studenten maar ook met de burgers in de regio. Maar ook op nationaal en internationaal podium kunnen we nu onze kennis delen. Samen met onze partners blijven we nieuwe projecten uitvoeren om de Living Lab toekomstgericht in te blijven richten. Ik hoop de komende tijd veel oude en nieuwe partners te spreken op welke manier dan ook. Om met elkaar de samenwerking aan te gaan en mooie projecten uit te voeren zowel op ons campusterrein als daarbuiten!

Wil je de reacties lezen of reageren?