Overslaan en naar de inhoud gaan
Groendakcoach.nl

Klimaatadaptatie en waterbeheer

8 september 2023 door Joris van der Gun

We krijgen te maken met extremer weer. Langere periodes van droogte worden afgewisseld met grote hoeveelheden regen in korte tijd. Hoe kunnen we zorgen dat er voldoende, maar niet teveel, water op het juiste moment beschikbaar is? Er zijn hele simpele oplossingen, denk aan bijvoorbeeld het plaatsen van een regenton.

Dit soort oplossingen, die zorgen dat we kunnen omgaan met het veranderende klimaat, noemen we klimaatadaptatieve maatregelen. Inmiddels zijn er talloze, innovatieve klimaatadaptieve maatregelen beschikbaar. Bekende klimaatadaptieve maatregelen die helpen met het watermanagement in een stedelijke omgeving zijn bijvoorbeeld:

  • In tuinen en bij huizen tegels eruit. Op die manier kan de bodem helpen om het water als een spons op te slaan, in plaats van dat al het water tegelijk het riool instroomt waardoor het riool te vol raakt. 
  • Aanleg van een wadi, een plek waar water heenstroomt zodat het riool niet overbelast raakt;
  • Wateropvang met een regenton.

Groene daken als klimaatadaptieve maatregel

Een dak wordt meestal niet gezien als plek om iets te laten groeien. Dat is zonde! Want al die daken zijn bij elkaar een aardig oppervlakte, wat kan meehelpen om meer regen op te vangen. Door het vergroenen van daken, is er meer grond om water op te vangen bij heftige regen. Daarom zijn de Blauwe Hotspot en Groendakcoach partners. Practor Water & Bodem Patrick Asmawidjaja onderzoekt of de groene daken duurzamer kunnen. 

Een lokale, circulaire en liefst bio-based substraatlaag

Een groen dak bestaat uit verschillende lagen, waaronder een substraatlaag. De huidige substraatlaag van een veelgebruikt groen dak systeem bestaat uit glaswol. Dit kan duurzamer! Voor Groendakcoach gaan we samen met het Waterschap Hollandse Delta en verschillende onderwijsinstellingen onderzoeken of deze laag te vervangen is met een lokaal, circulair en het liefst bio-based alternatief. 

KIEM: Samenwerking tussen onderwijs, overheid en mkb

Dit onderzoek wordt gefinancieerd met een subsidie van Regioorgaan SIA. De regeling stimuleert het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden tussen het mkb en de publieke sector én hogescholen en/of universiteiten. De samenwerkingspartners voeren gemeenschappelijke activiteiten uit op het gebied van praktijkgericht onderzoek en innovatie. 

  • HAS Green Academy, lectoraat Klimaatrobuuste landschappen, Ellen Weerman
  • Groen Dak Coach B.V., Marc Rotmans
  • Earth Kweek, Van Rossum
  • Waterschap Hollandse Delta
     

    bron afbeeldingen: www.groendakcoach.nl