Onze bijdrage aan groenblauwe schoolpleinen in Dordrecht

Waar laten we onze kinderen liever spelen? Binnen? Of lekker buiten? Als kinderen onder schooltijd buiten spelen, is dat vaak op een betegeld, grijs schoolplein. Verschillende provincies en gemeentes zien dat graag anders. Lekker naar buiten, op een groenblauw schoolplein!

De ambitie van Gemeente Dordrecht is ambitieus. In 2030 alle Dordtse basisscholen een groenblauw schoolplein is het streven.

Waarom een groenblauw schoolplein?

Uit onderzoek uit 2020 is gebleken dat groene schoolpleinen bijdragen aan:

  • Een verbetering van concentratie na de pauze;
  • Een stimulatie van beweeggedrag;
  • Meer gevarieerd speelgedrag, een kleine toename in "op onderzoek uitgaan";
  • Een verbetering in de sociale steun die wordt ervaren.

Bron: Onderzoek: Dít doet een groen schoolplein echt met je leerlingen (plus 5 tips!) | PO-Raad (poraad.nl)

Of bekijk zelf wat kinderen zeggen over hun groenblauwe schoolplein:

Wat is een groenblauw schoolplein?

Een schoolplein met minder tegels en meer ruimte voor groen. Daarnaast is een schoolplein ook blauw, omdat er rekening is gehouden met de gevolgen van klimaatverandering. Hetere zomers, waarbij tegels warmte langer vasthouden en groen en water kan verzorgen voor verkoeling. Ook staat een betegeld plein snel blank na een heftige regenbui. En als gevolg van klimaatverandering regent het steeds vaker en harder. Door bijvoorbeeld een toevoeging van een wadi, of voldoende waterbuffering door grond en planten, kan ook na een periode van droogte het water na een heftige regenbui opgevangen worden.

Onze bijdrage aan groenblauwe basisschoolpleinen 

De Blauwe Hotspot steunt de ambitie van Gemeente Dordrecht en heeft verbinding gelegd met het mbo-onderwijs. Daarnaast hebben wij Monique de Carpentier, docent bij Yuverta, gekoppeld aan Gemeente Dordrecht. Naast docent is zij nu betrokken om basisscholen te enthousiasmeren om hun schoolplein ook te vergroenen. Dit gebeurt in samenwerking met het Gezonde School programma van de GGD. Zo wordt met expertise, bevlogenheid en enthousiasme gewerkt om alle basisschoolkinderen van een groenblauw schoolplein te voorzien. Daarnaast worden ook de mbo-studenten van Yuverta betrokken bij het project.

 

Wilgentenentunnels bouwen 

Op 3 februari is bij IKC De Repelaer in Dordrecht een 'pleinworkshop' gehouden. Projectleider Lotti Hesper heeft samen met een ontwerpbureau en de school wethouder Rik van der Linden ontvangen. Van Der Linden heeft 'de groenblauwe stad' in zijn portefeuille. Mbo-studenten van Yuverta hebben hier een bijdrage geleverd door te laten zien hoe leuk en eenvoudig het kan zijn om een wilgentenentunnel te bouwen. 

 

Groenblauw schoolplein inzetten voor primair onderwijs

Wanneer een schoolplein eenmaal prachtig vergroend is, begint het leukste werk! Lekker buiten aan de slag. Via IVN is veel relevant lesmateriaal beschikbaar. Er zijn gratis natuurlessen, zoals 'hoe klimaatproof is jouw plein', of inspiratieboekjes met tips voor buitenlessen.

Wil je ook een groenblauw schoolplein?

Fantastisch! Hieronder hebben wij een aantal handige stappenplannen en subsidiemogelijkheden per provincie voor je verzameld.

Subsidiemogelijkheden per provincie

Groenblauwe schoolpleinen in Zuid-Holland

Provincie Zuid-Holland zet zich samen met het Waterschap Hollandse Delta en verschillende Zuid-Hollandse gemeentes in voor een groene revolutie, met op hun website een handig stappenplan en een overzicht van beschikbare subsidies.

Provincie Utrecht

Ook Provincie Utrecht heeft een eigen servicepunt voor groenblauwe schoolpleinen.

Provincie Gelderland

In provincie Gelderland hebben tussen 2019 en 2021 al 226 (!) scholen gebruik gemaakt van de subsidieregelingen. Hier is het niet meer mogelijk om een subsidieregeling aan te vragen, wel is er een stappenplan op basis van flink wat ervaring beschikbaar. Ook is er een crowdfundinginitiatief door burgers opgezet.

Provincie Zeeland

Scholen in Zeeland kunnen tot 23 maart een aanvraag indienen voor subsidie, hier vind je meer informatie.

Meer subsidiemogelijkheden

De website van groenblauweschoolpleinen.nl heeft een handig overzicht met een flink aantal subsidies van gemeentes en waterschappen.

Wil je de reacties lezen of reageren?