Op de koffie bij.. Roald Brandsteder

Naam: Roald Brandsteder
Opleiding: MBO niveau 4 Watermanagement
Diploma behaald in: 2016
Huidige opleiding: HBO lerarenopleiding Aardrijkskunde

Dit is de aftrap van de interviewrubriek 'Op de koffie bij..', waarin Blauwe Hotspot Dordrecht oud-studenten (alumni) van de wateropleidingen van Wellantcollege interviewt. Roald Brandsteder haalde in 2016 zijn diploma Watermanagement. Daarna studeerde hij nog een jaartje Land en Watermanagement bij Van Hall Larenstein en nu zit hij in het 3e jaar van de lerarenopleiding Aardrijkskunde en geeft les op een havo/vwo-school in Nijmegen.

Hoe kijk je terug op je schooltijd bij Wellant?

“Ik vond het erg leuk dat het mbo zo divers is, er was zoveel mogelijk qua excursies en zo. Mijn 2e proeve van bekwaamheid voerde ik uit tijdens een werkweek in Duitsland, waar we met een paar watermanagers en een heleboel loonwerkers verantwoordelijk waren voor het onderhoud op het terrein van een zorgboerderij. Ik was toen projectleider en vertaalde de wensen van de opdrachtgever naar de loonwerkers. Dat was echt een geweldige tijd, en heel gezellig ook, met veel uitjes tussendoor. Dat is me het meest bijgebleven van m’n studietijd.”

Hoe ben je bij je huidige opleiding terecht gekomen?

“Dit kwam voort uit een interesse voor Aardrijkskunde die ik al tijdens het mbo had, en die in de loop der jaren alleen maar meer aangewakkerd werd. Ik liep bijvoorbeeld stage bij een milieukundig adviesbureau in Leusden waarbij ik o.a. bodemonderzoek en veldwerk deed. Ondanks dat dat heel goed beviel, besloot ik om toch verder te studeren. Ik wilde een wat hoger instapniveau voor de arbeidsmarkt en ik was simpelweg nog niet uitgeleerd. De opleiding Land en Watermanagement viel echter tegen omdat het naar mijn mening teveel over toegepaste natuurkunde ging. Toen kwam ik erachter dat mijn hart toch meer uitging naar het groen, de planten en de praktijk. Daarnaast werk ik graag met jongeren (ik was ook lang hockeytrainer), dus deze dingen kwamen mooi samen in de lerarenopleiding.”

Heb je nog tips voor nieuwe 1e-jaars?

“Begin op tijd met het zoeken naar een stage en doe dat grootschalig. Het kan namelijk nog best lastig zijn om een leuke stageplek te vinden. Ik heb zelf stagegelopen bij een aannemer, daarna bij het waterschap, bij een rioolzuiveringsinstallatie op de afdeling watersysteembeheer, en uiteindelijk dus bij een milieukundig adviesbureau. De variatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer was erg leuk en interessant om mee te maken. Verder wil ik nieuwe studenten graag meegeven dat ze niet bang moeten zijn om na de mbo naar het hbo te gaan. Probeer het gewoon en laat je niet uit het veld slaan als het niet lukt. Je hebt niks te verliezen.”

Gebruik je nog weleens iets van de vakkennis die je hebt opgedaan?

“Indirect neem ik veel kennis die ik heb opgedaan mee in de lessen die ik geef. Tijdens projectweken gaan we bijvoorbeeld vaak naar buiten en daar merk ik dat ik nog veel heb aan mijn stage-ervaringen waarmee ik de Nederlandse omgeving beter kan verklaren. Ik denk dat iedereen de connectie tussen theorie en praktijk leuk vindt. Ook in de klas merk ik dit: hetgeen je vertelt speelt zich buiten af, dus de lesstof komt dan als het ware tot leven.”

Wil je de reacties lezen of reageren?