Op de koffie bij... Thomas Swart

Naam: Thomas Swart
Opleiding: Watermanagement
Diploma behaald in: 2019
Huidige studie: Aquatische ecotechnologie op HZ University of Applied Sciences

Thomas Swart studeerde watermanagement in Gorinchem en is direct na het behalen van zijn diploma verder gaan studeren. "Ik heb onder andere open dagen bezocht in Leeuwarden en Velp, maar studeer nu in Middelburg aan de HZ." Thomas heeft gekozen voor de richting aquatische ecotechnologie, een afstudeerrichting binnen watermanagement op het hbo. Onlangs heeft Thomas een (online) gastles gegeven aan de huidige studenten op Wellant mbo Dordrecht. Een mooie aanleiding om hem eens te ondervragen!

Hoe heb je je tijd bij het Wellant ervaren?

"Interessant. Vooral het werken in projecten heeft me veel bijgebracht. Bij Blue Linked werkte ik mee aan een project om haaien en roggen terug in de Noordzee te krijgen. Een ander groot project was het Lammetjeswiel, in samenwerking met de gemeente Alblasserdam en het bedrijf Verkuil en Moree. Erg leerzaam om zo'n groot project van begin tot het eind mee te maken. Het voordeel is dat ik op het hbo al een voorsprong heb met het werken in projecten."

 

Wat heb je verteld in je gastles aan de huidige studenten?

"Als eerste heb ik natuurlijk informatie gegeven over mijn huidige opleiding. Hoe deze in elkaar zit, welke vakken je allemaal krijgt. Welke afstudeerrichtingen er zijn en ook wel wat de verschillen zijn tussen mbo en hbo. Daar werden ook de meeste vragen over gesteld."

"Het grootste verschil vind ik de manier van verslagleggen op het hbo. Je schrijft niet meer uit de losse pols, maar hele rapporten. Regels qua bronvermelding zijn bijvoorbeeld een stuk strakker. Daarnaast is er minder praktijk. Praktijk op het hbo is meer in een lab, gewoon op school."

"Verder ben ik gewoon eerlijk geweest. Het hbo kán iets zijn voor iemand, je moet je niet laten afschrikken door het extra studeren. Maar als het niet bij je past, is er op mbo-niveau in onze sector echt leuk werk te vinden!''

Heb je naast antwoorden, ook nog andere tips gegeven aan de studenten?

"Zorg dat je alles bijhoudt, zo voorkom je stress. Nog iets waar je totaal niet mee bezig bent als je bezig bent met je opleiding, is het bewaren van je bronnen. Je krijgt op het mbo vaak goede bronnen die je daarna niet zo makkelijk meer terug kunt vinden."

"Het laatste wat ik zeker mee wil geven, is om op je BPV goed te ervaren wat je leuk vindt. Benader ouderejaars, of vraag aan docenten welke BPV-bedrijven er allemaal zijn. Je kunt hier al een mooie start maken om je netwerk op te bouwen! En zit er actief op, niet alleen mailen, maar bel gewoon op."

Wil je de reacties lezen of reageren?