Studenten Wellant aan de slag als ambassadeurs bij NLDelta

Woensdag 20 januari is een kernteam van acht enthousiaste jongeren uit de startblokken geschoten om te gaan bouwen aan een NLDelta Jongerencommunity. NLDelta is een Nationaal Park in oprichting en een programma dat staat voor de ontwikkeling van natuur, economie en leefbaarheid in Biesbosch en Haringvliet. Met de oprichting van de jongerencommunity willen de partners van NLDelta meer jongeren bij het proces betrekken. Gerben de Jong (18 jaar) en Richard van Vugt (18), respectievelijk 2e en 3e-jaarsstudenten Watermanagement bij Wellant Dordrecht, zijn twee van de acht jonge ambassadeurs en adviseurs die in het kernteam zitten.

Leeftijdsgenoten enthousiast maken voor de natuur

Ze hadden beiden de vacature voor de jongerencommunity gezien, maar twijfelden in eerste instantie of dit iets voor hen was. Gerben: “Ik hou er niet van om op de voorgrond te staan, maar werd toch enthousiast over dit initiatief nadat ik een gesprek hierover had met Joris van der Gun van de Blauwe Hotspot. Het is nu mijn doel om leeftijdsgenoten enthousiast te maken voor de natuur.” Richard kwam via Gerben bij de community terecht: “Het sprak me aan dat er veel met en in de natuur wordt gewerkt, en ik hou ervan om met anderen samen te werken. We vergaderen regelmatig met het kernteam en proberen andere jongeren te bereiken via Instagram en Facebook.”

Met andere ogen naar je omgeving kijken

Zowel Gerben als Richard verwachten in de toekomst veel profijt te hebben van het werk dat ze voor NLDelta verrichten. “Ik denk dat ik hier veel meer communicatieve vaardigheden ontwikkel, ervaring opdoe met leiding geven en leer nadenken over problemen en oplossingen”, aldus Gerben. Richard vult aan: “Het is ook handig om meer ervaring op te doen met het geven van excursies en om te leren hoe je op de juiste manier kennis leert overbrengen en vertalen naar je publiek. Ik zou het dan ook echt aanraden aan andere studenten om je bij een initiatief als dat van NLDelta aan te sluiten. Ook om letterlijk meer naar buiten te gaan en met andere ogen naar je omgeving te kijken.”

NLDelta als Nationaal Park

Het streven van NLDelta is om over twee jaar een stevige community te hebben met tenminste 1.000 jonge volgers tussen 15 en 25 jaar die actief betrokken zijn bij discussies over onderwerpen die NLDelta raken en die meedoen aan acties zoals Plasticvrij Haringvliet. NLDelta strekt zich uit van Slot Loevestein tot voorbij de Haringvlietdam en van Kinderdijk tot de Zuiderwaterlinie, met onder meer de Biesbosch als icoon van de deltanatuur. De aanvraag voor de status Nationaal Park wordt komende zomer ingediend bij de minister van LNV.

Op de jongerenpagina van de website van NLDelta stellen alle leden zich voor: www.nldelta.nl/jongeren. De jongerencommunity wordt begeleid door een viertal volwassenen namens NLDelta, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en het IVN.

Volg de NLDelta jongerencommunity op social media!
Facebook: www.facebook.com/NLDelta-jongerencommunity
Instagram: @nldelta_jongerencommunity

Richard van Vugt NLDelta jongerencommunity
Gerben de Jong NLDelta jongerencommunity

Wil je de reacties lezen of reageren?