Studenten Yuverta leren over waterkwaliteit met gemeente Molenlanden

Wist je dat de kwaliteit van Nederlandse wateren slecht is en amper verbetert? 

  

Gemeente Molenlanden bood studenten van de mbo-opleiding Leefbare Stad & Klimaat de mogelijkheid om in de praktijk hun waterkwaliteit te onderzoeken. 

Hoe is waterkwaliteit te meten? 

Studenten Stefam Lemmers en Jochem van der Graaff gingen aan de slag met een secchieschijf, halonstof en phpapier. Tijdens het onderzoek kwamen ze er achter dat het lastig is om een oordeel over de kwaliteit van het water te vellen. Want, wat voor het ene flora- of faunasoort een “slechte” waterkwaliteit kan zijn, kan juist een prettiger leefklimaat zijn voor een ander soort.  Jochem en Stefan hebben als resultaat van hun project hun mede-studenten kunnen uitleggen hoe waterkwaliteit te meten.  

Wie is er verantwoordelijk voor de waterkwaliteit? 

De studenten hebben vooral geleerd op welke manieren de waterkwaliteit praktisch te meten. Ze hebben hun werkwijze gedeeld met hun mede-studenten. Uiteindelijk heeft het project hen een wat bredere kijk op het thema gegeven. Ze zijn er achter gekomen dat naast de gemeente, ook provincie en waterschappen de kennis over waterkwaliteit in huis hebben. Ze hebben de gemeente dan ook geadviseerd vooral goed samen te werken en in contact te zijn met het waterschap. 

Onderzoekresultaten naar waterkwaliteit 

Wil je meer lezen over hoe het gesteld is met de waterkwaliteit in Nederland? Hieronder vind je alvast twee interessante, actuele onderzoeksrapporten:

  • Het resultaat van het grootschalige burgeronderzoek ‘Vang de Watermonsters’ vind je hier
  • Waterkwaliteit grondwater, in het kader van 'Goed grondwater nu: schoon drinkwater straks' van de Kennisimpuls Waterkwaliteit.

Sluit je aan bij onze community

Wat vind jij van de huidige staat van onze wateren? We bieden verschillende mogelijkheden om met professionals of studenten in contact te komen over de thema's water, bodem en klimaat.Sluit je aan bij onze community en raak in gesprek. Reageer onder dit bericht of volg ons via LinkedIn

 

Bronnen: 

(1) Een volgende crisis dient zich aan: de kwaliteit van Nederlandse wateren is slecht en verbetert amper - NRC 

Wil je de reacties lezen of reageren?