
Yuverta is vanuit de Blauwe Hotspot aangesloten bij Platform of Vocational Excellence (PoVE) Water. Waterdocent Tom Lievense bezocht de kick-off in Malta.
PoVE Water… wat is dat eigenlijk?
Het Platform of Vocational Excellence is een internationale samenwerking tussen beroepsonderwijs en de watersector.
Deze samenwerking is afgetrapt met een ontmoeting tussen alle partijen in Malta en jij was er bij. Wat leverde deze kick-off jou op?
Voor mij was het waardevol om met scholen uit andere landen contact te hebben gehad. Het is opvallend hoe ieder land met eigen uitdagingen binnen de watersector te maken heeft. In Estland wordt bijvoorbeeld aangegeven dat het werken in de watersector wordt beschouwd als “vieze handen werk”. Naar mijn idee heeft de sector in Nederland een heel ander imago.
Interessant! Hoe werd er met deze verschillen omgegaan?
We kwamen bijvoorbeeld op het idee om campagnes waarmee studenten tot de watersector aan te trekken te delen. In Nederland heb je allerlei campagnes. Zoals Droppie van de Waterschappen.
Het platform bestaat uit verschillende ‘Centres of Vocational Educations’ op het gebied van Water. De centra zijn ingedeeld per regio. Zo is in de toekomst zoveel mogelijk internationaal vervoer per trein mogelijk. Vocational Education is de Europese term voor MBO. Yuverta is met de Blauwe Hotspot onderdeel van de CoVE West-Europa. Vanuit Nederland zijn verder het Friesland College, CIV Water en Katapult aangesloten.
Dit Platform of Vocational Excellence verbindt deze regionale centra. Zo creeëren we een samenwerking op Europees niveau . De centra binnen het platform werken samen aan onder andere:
- Een centrale rol van het MBO binnen de regionale innovatie ecosystemen;
- Stimuleren van innovatie door ontwikkeling van tijdloos digitaal lesmateriaal, waaronder Virtual Reality tools
- Bewerkstelligen dat huidige en toekomstige waterprofessionals de benodigde skills en competenties ontwikkelen
- Bevorderen van internationale activiteiten onder studenten, docenten en professionals.

De regionale Centres of Vocational Education
Wat haalde jij uit het bezoek aan Malta voor jouw eigen werk als docent?
Het contact met CIV Water is voor mij waardevol. Nu maken we allemaal ons eigen lesmateriaal. Het zou nuttig zijn deze te delen en van elkaar te leren. De echte meerwaarde komt pas als de relatie tussen de verschillende partijen gelegd is. Voor die relatie is een ontmoeting in het echt noodzakelijk. Daarna weet je elkaar toch makkelijker te vinden. Bijvoorbeeld als een student op internationale stage zou willen. Ik weet dan nu docenten te vinden in bijvoorbeeld Riga, Letland, Tsjechië of Malta.
Je noemde een verschil tussen Estland en Nederland. Vielen jou nog andere internationale verschillen op?
Zeker, en dat biedt ook inspiratie om onze Nederlandse studenten aan internationale casussen te laten werken. Malta is bijvoorbeeld erg leerzaam voor ons. Zo is droogte in hun klimaat meer een onderwerp dan bij ons. Terwijl wij ook naar een droger klimaat koersen, zoals de laatste zomers hebben getoond.
Daarnaast biedt iets als een rondje door een park in een ander land ook al veel inspiratie. De beplanting en inrichting is heel anders dan in een Nederlands park. Het kan erg nuttig zijn voor studenten om met een internationaal project over de grenzen te kijken. Het draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling.

Het PoVE Water project duurt vier jaar, tot 2026. Wanneer zou dit project voor jou een succes zijn?
Als door het project een aantal studenten naar andere locaties zijn geweest. Met excursies, of betenisvolle stages. Als wij hebben geïnvesteerd in samenwerking, door bijvoorbeeld lesmaterialen uit te wisselen of gezamenlijk de watersector hebben gepromoot.
Hoe nu verder?
Yuverta blijft zich via de Blauwe Hotspot tot 2026 inzetten voor dit project. Via LinkedIn houden we je op de hoogte. Wil je in contact komen over PoVE Water? Stuur dan een bericht via LinkedIn of naar Richa van Zoelen via [email protected].
Meer lezen?
- De website van PoVE Water.
- Op deze website vindt je een overzicht van relevant lesmateriaal.
Dit project is een opschaling van het 2020-2021 Erasmus+ project Pilot Platform of Vocational Excellence Water. Het betreft een Erasmus+ project van de EU met co-financiering van 4 miljoen euro door de Europese Commissie. Het is een gezamenlijk initiatief van 8 mbo’s, 7 bedrijven uit de waterindustrie, 4 academische partners en 4 publiek-private ondersteunende partners. Het programmamanagement wordt gecoördineerd door Pieter Hoekstra van CIV Water en Erna van der Werff van Learning Hub Friesland.
