
Op 15 maart waren de Waterschapsverkiezingen. Hoe betrek je jongeren in het politieke debat over relevante thema's zoals water en bodem?
Met deze vraag klopte Klimaatcoalitie Dordrecht aan bij de Blauwe Hotspot. Het resultaat? Een eerste editie van 'Waterpraat'. Hier lees je over onze lessons learned over het betrekken van mbo-studenten bij de waterschappen én vind je handig materiaal om uit te leggen wat de waterschappen doen.
Hotspotmanager Joris van der Gun heeft de avond vastgelegd
Wat doet het waterschap?
Samen met onze partners Waterschap Hollandse Delta en groenblauwe mbo-instelling Yuverta brachten we educatief materiaal over het werk van de waterschappen en de verkiezingen in de mbo-klassen. Al snel bleek dat de waterschappen en de waterschapsverkiezingen nog niet zo bekend waren onder de mbo-studenten. Ook liepen de interesses van studenten sterk uiteen. Studenten die bijvoorbeeld al groenblauwe opleidingen volgden en al eens een gastles van het waterschap hadden gehad, waren wat meer geïnteresseerd. Die stelden de terechte vraag: "hoe kunnen we zorgen dat álle studenten geïnteresseerd zijn in de thema's als water en bodem?" Daarnaast voelden weinig studenten zich echt betrokken bij de politiek.
"Hoe kunnen we álle jongeren, niet alleen studenten die al een studie volgen die te maken heeft met water & bodem, bewust maken van hoe belangrijk deze thema's zijn?"
Wanneer wordt het waterschap wél interessant voor mbo-studenten?
Weinig van de bevraagde mbo-studenten voelden zich politiek betrokken. Politiek bleef een vrij abstract thema. Wanneer het echter ging over onderwerpen die dichter bij hun dagelijkse dag kwam, steeg de interesse. Door het benoemen van de waterschapsbelasting, recreatie of duurzaamheid voelden studenten zich meer betrokken. Het doen van de stemwijzer prikkelde enigzins, maar voedde bij sommige studenten ook het gevoel dat de politieke onderwerpen te "moeilijk" waren.

Vragen van mbo-studenten aan politici van het waterschap
Studenten kregen de mogelijkheid om tijdens Waterpraat in gepsrek te gaan met lokale politici. Dit bleek een goede les voor ons! Woensdagavond is geen geschikt moment voor mbo-studenten. Daarom is er voor gekozen om in de lessen vragen op te halen bij studenten. Dit is een greep uit de vragen:
- Hoe zou je aan iemand die voor het eerst mag stemmen uitleggen wat het waterschap doet én wat jij doet bij het waterschap?
- Zijn jullie hetzelfde als Rijkswaterstaat?
- Wat valt er te kiezen, alle partijen zijn toch voor veilige dijken?
- Hoe zorgt jouw partij dat ik kan zwemmen in natuurwater? Hoe controleren jullie of het veilig is? Is het met de stroming en bootjes veilig?
- Wat moeten we doen als er een watersnoodramp zou zijn? Is er een plan?
- Waar betalen we belasting voor? Niet alles gaat naar de dijken en het schoonmaken van het water. Wat is de impact van mijn stem op de belasting?
- Waarom hebben de boeren het meeste te zeggen over het waterpeil als het droog is?
- Aan de “oude” partijen: Wat heeft jouw partij het afgelopen termijn gedaan? Het klimaat is veranderd. Is daardoor jouw werk de afgelopen jaren veranderd?
- Aan de “nieuwe” partijen: Waarom zijn er zoveel politieke partijen voor het Waterschap? Als jouw partij gekozen wordt, wat zou jij dan het eerste jaar doen wat nog niet gedaan is
Waterpraat: een succes!
De eerste editie van Waterpraat smaakte naar meer. Via het netwerk van KlimaatCoalitie Dordrecht waren veel geïnteresseerden aanwezig. Je kan je aanmelden voor hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van hun evenementen. En met maar liefst acht deelnemende waterschapspartijen ging iedereen verzadigd van informatie naar huis. Het goede nieuws is... er komt ook meer! De avond werd geopend door practor Water & Bodem, Patrick Asmawidjaja. Hij kondigde aan dat hij op 2 juni meer over zijn onderzoeken zal vertellen. Save the date!

Lessons learned
Dus: wil je mbo-studenten betrekken? Houd het begrijpelijk en dichtbij de belevingswereld. Ga één op één in gesprek. Zoals je aan de vragen ziet, zijn niet alle studenten zijn over één kam te scheren. En wil je een evenement organiseren? Doe dit dan niet op een woensdagavond. Studenten zijn druk en hebben vaak al activiteiten of werk gepland.
Lesmateriaal over waterschappen
Werk jij in het onderwijs en wil jij ook het werk van de waterschappen onder de aandacht brengen? Via deze website stellen de waterschappen nuttig lesmateriaal beschikbaar.