Wereldwaterdag 2023: 5 dingen die jij nú kan doen

In 1992 is 22 maart door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Wereldwaterdag. Dit jaar wordt tijdens Wereldwaterdag de eerste Waterconferentie in 50 jaar geopend.

 

In Nederland zijn we omringd door water. Het is dan misschien moeilijk voor te stellen dat er wereldwijd grote tekorten zijn binnen de waterketen. Voor een duurzamere, eerlijkere wereld is er meer schoon en veilig (drink)water nodig. Zonder een kloppende waterketen, is het onmogelijk om te zorgen voor een wereld waarin niemand honger of dorst heeft en waarin er voldoende hygiëne is. Deze omstandigheden kunnen zorgen voor meer vrede, gendergelijkheid en minder (kinder)sterfte.

 

Sustainable Development Goals

In 2015 hebben de Verenigde Naties doelen opgesteld om een duurzame wereld te bereiken in 2030. Deze heten de Sustainable Development Goals. Eén van deze doelen is 'Voldoende schoon drinkwater'. Hier vind je alle acties die ieder land zou moeten nemen. Met nog zeven jaar te gaan is het tijd voor een tussenstand. Wat blijkt? Het gemiddelde land zou vier keer sneller moeten handelen om de gestelde doelen te halen.

 

Wereldwaterdag 2023: accelatering change

Dit jaar staat in het thema van 'accelatering change', de verandering versnellen. Voor het eerst in vijftig jaar wordt er een Wereldwaterconferentie georganiseerd bij de Verenigde Naties in New York. Het is te vergelijken met de klimaattop, maar dan specifiek over water. Nederland is samen met Tadzjikistan voorzitter van de wereldwaterconferentie. Tijdens deze conferentie komen alle landen samen om een actieplan op te stellen. 

 

5 simpele dingen die jij nú kan doen

Tijdens de Waterconferentie komen alle wereldleiders samen. Hun besluiten zullen op de lange termijn gevolgen hebben voor ieder land en bijdragen aan het behalen van Sustainable Development Goals. Wil jij zelf ook iets doen? Hieronder hebben wij vijf simpele tips waar jij vandaag al mee kan beginnen:

 

1. Bespaar water

Douche korter. Het liefst minder dan 6 minuten. Laat de kraan niet onnodig lopen. Heb je een tuin of balkon? Vang dan regenwater op om jouw planten water mee te geven.

2. Stop met het vervuilen van water

Natuurlijk spoel je niets anders dan wc-papier door de wc. Verder kan je zorgen dat je niets door de gootsteen spoelt wat er niet hoort. Zorg bijvoorbeeld dat er geen olie in het water komt. Dat kan heel simpel door lege potten of flessen even te bewaren en daar de olie uit jouw pan in weg te gooien.

3. Eet vaker lokaal en meer plantaardig

Het produceren van vlees kost veel meer water dan van groente. 

4. Breng een waterbewuste stem uit

Jouw stem tijdens de waterschapsverkiezingen doet er toe! Doe een lokale stemwijzer om te ontdekken op welke partij jij kan stemmen.

5. Maak jouw omgeving bewust van hoe belangrijk water is

Water kan een complex onderwerp zijn. Voor jongeren organiseren wij de Watercupchallenge. Er zijn leuke prijzen te winnen voor iedereen die voor 18 maart meedoet. Tijdens Wereld Water Dag op 22 maart worden de winnaars bekend gemaakt. Verder hebben de Verenigde Naties een pakket beschikbaar gesteld met materialen om aandacht te vragen voor het belang van water. 

 

Doe mee!

  • Voor professionals heeft Rijksdienst voor Ondernemen hier een overzicht van alle activiteiten in New York verzameld.
  • Voor professionals die in Nederland willen blijven wordt in Gorinchem het Aqua Nederland evenement georganiseerd over de toekomst van watermanagement.
  • Voor docenten in het PO en voortgezet onderwijs: laat jouw leerlingen meedoen aan onze #watercupchallenge.
  • Voor docenten in beeldende vorming, of bloem, groen & styling vakken: er is een gave campagne om een installatie te knutselen met persoonlijke doelstellingen om water te besparen. Foto's vanuit de hele wereld worden samengevoegd tot één "boeket".
  • Voor iedereen, de Verenigde Naties hebben simpele stappen per werelddeel gespecifieerd. Hier vind je wat wij als Europeanen in onze dagelijkse dag kunnen doen om water te besparen.

Wil je de reacties lezen of reageren?