Wethouders committeren zich aan verbetering biodiversiteit

Wethouders van alle gemeenten in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en de noordelijke Drechtsteden ondertekenden op donderdag 24 september tijdens de bijeenkomst 'Samen Sterk voor Biodiversiteit' in Bleskensgraaf het Beheerconvenant Prachtlint ter verbetering van biodiversiteit en groen in de regio. Daarnaast verbonden vier wethouders zich aan het ambitiestatement Het Groenste Fietsnetwerk van Nederland.

Examen cursus KleurKeur

Voorafgaand aan de ondertekening legden 50 cursisten, onder wie medewerkers van het Zuid-Hollands Landschap, de Natuur- en Vogelwacht, het Waterschap Rivierenland, vrijwilligers van Prachtlint en diverse gemeentelijke ambtenaren en aannemers, het examen af van de cursus KleurKeur over ecologisch bermbeheer. In deze cursus leer je hoe vaak er gemaaid moet worden op welke grondsoorten, en hoe er rekening moet worden gehouden met onder andere de voedselrijkdom van de bodem, de levenscyclus van insecten en de zaadzetting van kenmerkende planten.

Goed maaibeheer van bermen en andere groenstroken

De Vlinderstichting en Stichting Groenkeur hebben in 2019 KleurKeur ontwikkeld. KleurKeur staat voor goed maaibeheer van bermen en andere groenstroken. Dankzij KleurKeur kunnen opdrachtgevers en aannemers zich voorbereiden op een nieuwe standaard voor ecologisch bermbeheer. 

Beheerconvenanten Prachtlint en Krimpenerwaard

Aan het einde van de middag ondertekenden de wethouders van alle gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden en van de noordelijke Drechtsteden het Beheerconvenant Prachtlint. Daarnaast ondertekende wethouder Janette Hofman van de gemeente Krimpenerwaard een convenant voor een Prachtlint aan de overkant van de Lek (Beheerconvenant Krimpenerwaard), samen met Jaap Graveland van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard.

Het groenste fietsnetwerk van Nederland

De wethouders van Alblasserdam, Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem ondertekenden het ambitiestatement Groenste Fietsnetwerk van Nederland. Dit uitgebreide fietsnetwerk, dat als groene ruggengraat de plaatsen in de stedelijke zone van Alblasserdam tot en met Gorinchem met elkaar verbindt, biedt kansen om de regionale biodiversiteit te versterken. Wellantcollege mbo Dordrecht is betrokken bij de totstandkoming van het Groenste Fietsnetwerk van Nederland. In overleg met de deelnemende gemeenten wordt bijvoorbeeld gekeken of er stageplekken aangeboden kunnen worden voor specifieke onderzoeken zoals het vergroenen van bedrijventerreinen, het nemen van klimaatadaptieve maatregelen of het vergroten van biodiversiteit.

Foto: Peter Paul Klapwijk

Wil je de reacties lezen of reageren?